Srbija nudi odlične prilike za povratak mladih

Bez autora
Mar 05 2024

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Kisić učestvovala je danas u radu Kopaonik biznis foruma, na panelu posvećenom tržištu rada, gde je istakla da su kretanja na tržištu rada i demografska tranzicija povezani i da se moraju sagledavati u istom okviru.

Kisić je tom prilikom navela da se demografske tranzicije i promene uzrasne strukture stanovništva odražavaju na sve sfere života, pa i na tržište rada, ocenivši da su povratne migracije jedan od načina kako da rešimo izazove na tržištu rada i pitanje nedostajuće radne snage.

Prioritet svih naših aktivnosti jeste da se naši ljudi, koji su prethodnih godina u potrazi za poslom otišli, vrate, jer se ovde otvara sve veći broj radnih mesta i investicije su veće, ukazala je ona i dodala da je Ekspo odlična prilika da se mladi vrate, da rade i zasnivaju svoje porodice.

Ministarka je, kada su u pitanju demografska kretanja, istakla da se povećao životni vek i prosečan uzrast stanovnika, jer je danas bolji kvalitet života, bolja dostupnost zdravstvene zaštite i drugih vrsta nege.

Prema njenim rečima, uzrasna struktura u našoj zemlji 90-tih godina bila je takva da je starijih od 65 godina bilo manje od 10 odsto, a danas je svaki četvrti stanovnik stariji od 65.

Kisić je ukazala na to da se poslednjih godina značajno promenila i uloga žena, što je imalo uticaja i na smanjenje stope fertiliteta.

To što je stopa fertiliteta smanjena jednim delom je posledica toga što su žene danas školovanije. Među onima koji diplomiraju svake godine je dve trećine žena, predočila je ona i ukazala na to da se povećao broj visokoobrazovanih žena koje se odlučuju da imaju višečlane porodice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik